Het belang van lachen
Het belang van speelsheid in een relatie wordt vaak onderschat, mijns inziens. In gesprek met vriendinnen gaat het over: Is hij er voor je, kan hij goed luisteren, is hij lief genoeg, denkt hij mee, doet hij iets in het huishouden en hoe is de seks? Allemaal onderdelen die van belang (kunnen) zijn. En daarmee gaan we voorbij aan een van de belangrijkste dingen in het leven: Lachen.
Mijn zus(je) heeft ooit eens aan een van haar vriendjes gevraagd: 'Als we geen relatie zouden hebben, zou je mij dan aardig vinden?' Een prachtige vraag, die hij uiteindelijk niet kon beantwoorden (deze relatie heeft dan ook geen stand gehouden). Het is niet voor niets zo dat relaties die langer stand houden, vaak ontstaan vanuit vriendschap.
Sta er maar eens bij stil: Een van de verschillen tussen vriendschap en een relatie is het belang van lachen en plezier maken. Zou jij een vriendschap voortzetten waarin je al een tijd niet hebt gelachen, geen plezier met elkaar hebt gehad? Precies, je zou er over in gesprek gaan en wanneer het plezier uit blijft kies je ervoor om een punt te zetten achter de vriendschap. Want hoe rot dingen soms ook kunnen zijn in een leven, er is altijd wel iets om (over) te lachen. Dat is wat goede vrienden juist voor elkaar kunnen betekenen.
En hoe komt het dan dat we hier in een relatie niet voor (durven) kiezen? Je brengt zoveel tijd met elkaar door, maakt zoveel met elkaar mee. Juist daarom zou je lachen en plezier maken bovenaan je lijstje moeten hebben staan. En juist daarom zou je er met elkaar over in gesprek moeten gaan wanneer dit te lang uit blijft.
Lachen zorgt voor ontspanning, voor een andere blik op de wereld, jezelf en de ander. Wanneer je samen in een huis woont, is het des te belangrijker dat je hier voldoende aandacht aan besteed. Ga eens voor jezelf na: Voel jij je ontspannen in je eigen huis of voel je je gespannen als je partner thuis is, heb je het gevoel dat je op eieren moet lopen? Wanneer je je meer herkent in het lopen op eieren is het tijd om na te denken over wat je hier mee gaat doen.
Wanneer we voor lange(re) tijd onder druk staan neemt onze weerstand af. Ons zelfbeeld verandert en we kijken meer zwart-wit naar de wereld. Allemaal gevolgen waar we niet op zitten te wachten. Als je spanning ervaart op je werk, bespreek je dit met collega's en eventueel je leidinggevende. Wanneer je voornamelijk thuis spanning ervaart is dat vaak lastiger te bespreken. Zeker wanneer je partner, of de situatie met je partner datgene is wat voor jou spanningsverhogend werkt.
Tijdens de coaching gaan we op zoek naar de oorzaken van je spanning. We gaan op zoek naar de achterliggende mechanismen en kijken naar oplossingen. Deze zijn voor iedereen anders en vragen dus tijd om te onderzoeken. Verder is het van belang dat je jouw verhaal kunt vertellen, wanneer je daar aan begint zul je merken dat dit al ontspanning oplevert. Je bent niet meer de enige die het weet en je hoeft het vanaf dat moment ook niet meer alleen te dragen.
Wil jij jouw verhaal kwijt en op zoek naar oplossingen? Neem dan contact met mij op of neem eerst eens een kijkje op mijn website.
Tot snel!
Liefs,
Marjolein
Reacties
Een reactie posten