Hoe te dealen met emotionele pijn?
Twee weken geleden schreef ik een blog over jezelf opnieuw uitvinden. Deze keer ga ik verder in op emotionele pijn en hoe je hier (anders) mee om kunt gaan.
Laat ik voorop stellen dat iedereen anders omgaat met emoties en pijn. En dat iedereen dus ook op een andere manier omgaat met emotionele pijn. Pijn aangebracht door anderen, op psychisch, emotioneel en lichamelijk vlak. Er is geen 'go to' oplossing of 1 size fits all aanpak. Iedereen heeft behoefte aan andere zaken op verschillende momenten.
Wat je tegen kunt komen bij de verwerking van pijn: Stress reacties zoals nagelbijten, extreme spanning in je nek of bekkengebied, slapeloosheid, voortdurende onrust, plotseling heel boos worden, of juist verdrietig, aan (wild)vreemden je verhaal vertellen zonder dat je er mee kunt stoppen, helemaal opgaan in je werk of hobby, niets meer voelen of juist heel erg veel voelen.
Al deze zaken zijn gebruikelijk en passen binnen de kaders van verwerking. Het kan echter zo zijn dat je zelf merkt dat je het zelf niet prettig vindt, of dat je het gevoel hebt dat je meer naar de kern van je pijn moet gaan om het te kunnen verwerken. Een van mijn uitgangspunten als coach is dat vrijwel iedereen prima in staat is om emotionele schade te boven te komen. Coaching, counselling en begeleiding werken als het ware als een katalysator: Je gaat sneller naar de pijn toe, onderzoekt waar dit (nog meer) vandaan komt en je leert om er anders mee om te gaan. Op een meer passende manier. Een versnelde aanpak dus.
Tijdens het onderzoek naar de aard van je pijn zullen emoties vaak versterkt voelen. Ook kan je het gevoel hebben in een 'storm van gedachten en gevoel' terecht te zijn gekomen. Heel logisch als je bedenkt dat je in een stroomversnelling zit. Na de onderzoeksfase stap je in de acceptatie fase, op dat moment ben je je heel bewust van je processen tegelijkertijd zul je hier niet altijd iets mee kunnen doen. Dat is ook niet de bedoeling, je accepteert jezelf zoals je bent, je emoties zoals ze zijn. Ook kun je merken dat wanneer je dit doet, emoties sneller transformeren in een andere energie.
In de laatste fase is er ruimte voor transformatie, dit heeft echt pas zin als je hebt geaccepteerd dat de dingen zijn zoals ze zijn. Bij de transformatie oefeningen die gebruikt worden binnen NLP staat er altijd slechts 1 gebeurtenis centraal, dit kan een compleet andere gebeurtenis zijn dan de pijn waarmee je in de eerste instantie de kamer binnenstapte aan het begin van de sessies. Het doel van transformatie is voornamelijk dat je in staat bent/wordt om anders met toekomstige gebeurtenissen om te gaan. Zodat je niet iedere keer hetzelfde pad bewandelt, maar op eenzelfde (soort) trigger anders te reageren. Waardoor je niet meer bevestigt wordt in je oude pijn.
Dit proces helpt je om te kiezen voor meer gezonde processen en relaties. Hierdoor kun je veel meer handelen vanuit je eigen kracht en hoef je niet langer te leunen op anderen. Je kunt verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en maakt deze weloverwogen en bewust. Dit zijn allemaal zaken die aan bod komen tijdens de coaching.
En nu? Waar loop jij tegenaan? Wat zijn jouw patronen, gedachten en emoties? Zit je midden in een situatie. waarin je het gevoel hebt de controle kwijt te zijn, onder te doen voor de ander? Lees dan eens verder op mijn site of blog. Plan een afspraak in of stel je vraag. Samen komen we er wel uit.
Liefs,
Marjolein
Reacties
Een reactie posten