De waarde van een goed gesprek
In mijn vorige blog schreef ik over het belang van lachen. Deze keer ga ik dieper in op de waarde van een goed gesprek, want ook daar hebben we het maar weinig over eigenlijk.
Je kent het vast wel: Je hebt net een moeilijk moment/fikse ruzie gehad met je partner en je belt een vriendin* om af te spreken. Wanneer je jouw verhaal vertelt merk je dat je woede zakt en gaandeweg verandert je eigen gedachtengang over de ruzie. Je ziet dat jij ook steken hebt laten vallen. In de eerste instantie voel je daar schuldgevoel bij, maar na een troostende opmerking van je vriendin wordt ook dat minder. Je krijgt meer empathie en compassie voor je partner èn voor jezelf.
Wanneer je in gesprek bent met een ander kun je opluchting voelen, doordat je hetgeen wat je dwars zit niet meer alleen hoeft te dragen. Gedeelde smart is halve smart is niet voor niets een veelgebruikt spreekwoord. Het delen van je verhaal heeft ook als voordeel dat je 'jezelf hoort praten', hierdoor creëer je meer afstand tot je gevoel. Vanuit een meta-positie (alsof je er buiten staat) kun je jouw gevoelens en gedachten ordenen. Dit zorgt voor overzicht en rust. Ten slotte zorgt de (h)erkenning van de ander voor jouw verhaal en gevoel dat je meer compassie hebt met jezelf en voel je je ook minder alleen.
Naast een gesprek met een vriendin zijn er ook talloze plekken te bedenken waar mensen hun verhaal vertellen aan iemand die ze niet (zo goed) kennen. Neem bijvoorbeeld: De kapper, de man/vrouw achter de bar, iemand naast je in de trein, een vriendin van een vriendin. In dit soort gesprekken speelt grappig genoeg vaak de afstand tot die persoon een grote rol in het vertellen van je verhaal. Onder het mom 'ik zie die ander toch niet meer/niet zo vaak' vertel je soms dingen die je jouw vrienden liever niet vertelt.
Alle voorbeelden die tot nu toe genoemd zijn, bevatten een belangrijk component dat het gesprek succesvol èn zinvol maakt. Namelijk: Ruimte. De ruimte om jouw verhaal te vertellen, zonder dat de ander het overneemt of gaat invullen. Deze twee dingen maken een gesprek aanzienlijk minder succesvol. Wanneer je jouw verhaal vertelt aan een vriendin die de neiging heeft om jouw zinnen af te maken en/of je gevoel in te vullen, zul je in plaats van opluchting eerder verweer of onvrede voelen. Het zal je in zo'n gesprek niet lukken om afstand te nemen van jouw gevoel, omdat er een ander gevoel wordt opgeroepen over het gesprek dat op dat moment plaatsvindt.
Helaas treffen we allemaal dagelijks personen die (op dat moment) niet in staat zijn om goed te luisteren naar jouw verhaal. Laat staan je vragen te stellen die je verder kunnen helpen. Andersom ben jij ook niet altijd in staat om te luisteren naar het verhaal van een ander. Bijvoorbeeld omdat er net iets vervelends is gebeurd of je bent met je hoofd bezig met een belangrijk project op je werk. Het beste wat je op zo'n moment kunt doen is: Eerlijk zijn. Vertel de ander dat je niet kunt luisteren en waarom, geef daarbij ook ruimte aan de ander om te zeggen dat zij dit mogelijk nu wel echt nodig heeft. Op dat moment kun jij beslissen wat je doet: Je eigen gedachten opzij zetten of iets anders gaan doen (samen).
Wanneer je eerlijk tegen elkaar kunt zijn over wat er speelt, zal er meer openheid zijn naar elkaar. Dit is een meerwaarde in je vriendschappen/relatie en zal leiden tot verdieping. Wanneer je merkt dat je jouw verhaal liever kwijt wilt aan iemand die verder weg staat, is het de moeite waard om eens te gaan praten met een coach. Ik luister graag naar je verhaal en help je op weg om nieuwe stappen te zetten. Bekijk ook eens de website, of plan een afspraak in.
Liefs,
Marjolein
*Voor de leesbaarheid heb ik gekozen voor vriendin. Je mag hier natuurlijk ook vriend lezen.
Reacties
Een reactie posten